Har vi travlt med andre gøremål, mens vi shopper på nettet, tjekker mails eller sms’er, er vi uopmærksomme. Samtidig er frygten for at være for langsomme og gå glip af noget en del af vores instinkt. Så vi kan hurtigt få klikket én gang for meget.
Typisk opfinder svindlerne en dækhistorie, som ved første øjekast kan lyde troværdig, men som kræver, at du handler hurtigt. Fx ved at udgive sig for at være din bank eller Sundhedsstyrelsen, som påstår at have mistet dine data, som du blot hurtigt skal sende, så de kan give dig svar på din corona-test. Men reagér ikke i øjeblikket. Stop op, og tjek en ekstra gang, inden du klikker.
Bevar din skepsis, også selvom det ser ud til, at svindlerne kender dig
Svindlere forsøger ofte at gøre deres henvendelser så personspecifikke som muligt, så de virker mere troværdige. Fx at du er kunde i en bestemt bank eller fitnesscenter, har et Netflix-abonnement eller venter en pakke fra PostNord. Men ofte gætter svindlere bare og bruger de aktuelle situationer, der er i løbet af året, så vi er mindre mistænksomme.
Selv konkrete oplysninger som dit navn eller brugernavn kan være et trick. Oplysningerne kan nemlig stamme fra lister fra tidligere hackerangreb eller data, som er blevet handlet på svindlermarkedet, og som nu bruges til at lokke flere oplysninger ud af dig. Ofte har de kun denne ene oplysning om dig. Undgå derfor at gå i panik, og lad være med at gøre det, svindlerne vil have dig til.
Reagér hurtigt, hvis du tror, du er blevet svindlet
Vi bliver ofte flove, når det går op for os, at vi har dummet os og er hoppet i en svindlers fælde. Derfor får vi ikke reageret og anmeldt svindlen. Men det er forkert. Svindlere er i dag så avancerede og følger med tiden, så alle kan falde i, og ingen kan kende alle tricks.
Du må derfor ikke tro, at det kun er naboen, der bliver udsat for svindel. Derimod skal du antage, at det også kan ske for dig, og reagere i stedet for at lægge det i glemmebogen. Har du mistanke, skal du – ironisk nok – ikke afvente, men til gengæld reagere med det samme.
Det skal du også, selvom der måske ikke er blevet hævet penge på din konto dagen efter, eller dit billede ikke er blevet delt. Oplysninger er nemlig en handelsvare mellem svindlere, og derfor kan der godt gå seks måneder, før du tilfældigt opdager, at dine personfølsomme oplysninger er blevet misbrugt. Lige når du tror, at faren er drevet over.
”Dummer du dig og ryger i svindlernes fælde, betyder det ikke, at svindlerne er klogere end dig. Men det betyder, at de er gode til at fange dig på de dage, hvor du er stresset eller er allermest følsom.”
Adfærdsforsker ved Aarhus Universitet, Andreas Lieberoth, som har bistået Digitaliseringsstyrelsen om gode råd her på sikkerdigital.dk.