Oppetid er alfa og omega
”OT er det, der interagerer med den fysiske verden, mens IT er det, der interagerer med information. OT er altså den teknologi, vi bruger, til at udføre en operation og holde maskineriet kørende. Derfor er oppetid alfa og omega, for hvis maskinerne står stille, taber vi penge. Samtidigt er OT-produkter ofte omkostningstunge, fx store produktionsmaskiner osv. med en lang levetid, hvor udstyret ikke nødvendigvis kan udskiftes, og det betyder, at der er en del gamle maskiner ude i virksomhederne, som ikke tager højde for det niveau af beskyttelse, der er nødvendigt i dag. Dermed kan et sikkerhedsbrud hurtigt sprede sig til andre dele af organisationen”, siger Jeppe Pilgaard Bjerre.
En anden udfordring er, at det kan tage lang tid at genstarte maskinerne. Derfor er der også større risici forbundet ved fx softwareopdateringer af OT-enheder end ved andre typer udstyr.
”Hvorfor skal jeg lave en softwareopdatering og risikere, at min maskine ikke virker bagefter eller er flere dage om at genstarte, mens produktionen står stille? Det er en af de overvejelser, mange virksomheder med produktionsapparater gør sig. Samtidig bliver mere og mere udstyr koblet på nettet, fordi man dermed kan forudsige behovet for servicetjek, så man undgår utilsigtet nedbrud, ligesom nye forretningsmodeller, hvor virksomheder lejer maskiner i stedet for at købe dem (servitization), betyder, at flere og flere producenter af produktionsmaskiner har behov for at maskinerne kan serviceres via nettet. Og det øger selvfølgelig risikoen for hacking og andre cyberangreb”, fortæller Jeppe Pilgaard Bjerre.
Det er dog ikke kun udstyr, der er koblet på internettet, der er i farezonen. Også OT-enheder i et lukket netværk kan hackes, som man bl.a. så i forbindelse NSA’s angreb på det iranske atomvåbenprogram i 2010 (Stuxnet).
En anden potentiel risiko kan være, at ens udstyr er havnet utilsigtet på nettet, så hackere kan overtage kontrollen med udstyret eller via OT-enheden få adgang til virksomhedsnetværket.
”Der har været flere eksempler på OT-systemer, der pludselig har været frit tilgængeligt på nettet ved en fejl - fx et vandværk, der dermed kunne styres af uvedkommende. Det samme kunne risikere at ske, fx når en tekniker udfører service på en OT-enhed, såsom en fabriksrobot, hvis man glemmer at koble OT-enheden fra internettet efter endt service”
Jeppe Pilgaard Bjerre.